3 typiske SEO-fejl, og hvordan du undgår dem

Vi lavede en hurtig afstemning på LIFTED om de tre hyppigste SEO-fejl, vi støder på. Vi fandt tre en halv.

Af Kresten Skov Jensen, SEO-ekspert, LIFTED.

 

1. Pas på med tunge billeder – hastighed er afgørende

Når man besøger sit eget site, er der mange ting, man ikke bemærker. En af dem er indlæsningshastighed. Hvis dit site er for langt tid om at indlæse, mister brugerne hurtigt tålmodigheden. Du kan altså miste kunder ved at have et langsomt site.

Men udover at kunderne mister tålmodigheden, bruger Google også indlæsningshastighed indirekte som en rankeringsfaktor i søgeresultaterne. Er dit site lang tid om at indlæse, ryger du nedad i søgeresultaterne.

En af de klassiske fejl i forhold til hastighed er, at bruge billeder på sitet, som er meget større, end de behøver at være.

Derfor:

  • En god tommelfingerregel er, at dine billeder kun behøver at være så store, at de ikke ser pixelerede ud, når man ser dem på en stor skærm med god opløsning.
  • Find de største indlæsningsproblemer ved at scanne dine sider med Googles eget værktøj: PageSpeed Insights.

 

2. Overskrifter er ikke bare pynt – brug dine h-tags bedre

Google leder efter overskrifter, der kan fortælle, hvad teksten på siden handler om. Derfor giver man overskrifterne et såkaldt h-tag, der markerer, at overskriften skal adskilles fra almindelig tekst.  

Der findes flere niveauer af h-tags, hvor de mest almindelige er h1, h2, og h3.

SEOartikel

SEOartikel1

H1 er første overskrift, der dækker hele indholdet på siden, h2 kan være overskrifter til afsnit, h3 til underafsnit osv.

Desværre overser mange denne helt basale pointe med h-tags, og bruger dem i stedet mest til styling. Fx til at styre skriftstørrelse, skrifttype, farve osv. Det kan fx være, at man synes, h2 er pænere end h1, og derfor vælger man at lægge h2 på den øverste overskrift. Men det skaber forvirring for Google og modarbejder søgemaskineoptimeringen.

Derfor:

  • H-tags skal bruges til at fortælle Google med en overskrift, hvad siden eller næste tekststykke handler om.
  • Når du tagger dine overskrifter, skal du forestille dig, at siden er en bog. H1’eren er bogens titel, h2’ere er kapitler, og h3’ere er underkapitler.
  • Husk altid, at alle h-tags skal være unikke, altså ikke være gentaget på andre sider på sitet. Gentagelser kan være med til at forvirre Google om, hvilken side, der skal rankere på søgeordene.

 

3. Skriv selv dine meta-titler

Når du laver en søgning på Google, har hvert søgeresultat en blå overskrift, som man klikker på. Det kaldes en meta-titel. Mange begår den fejl, ikke at skrive meta-titlen selv. Det betyder, at Google vælger, hvad der skal stå.

Ofte falder valget på sidens navn eller h1’eren, der findes på siden. Yderligere kan meta-titlen skifte afhængig af brugernes søgninger.

Jeg har set mange eksempler på kedelige eller forvirrende meta-titler som “Home”, “Forside” eller lignende. Det er alt andet end brugervenligt, og det hjælper ikke på SEO-værdien.

Derfor:

  • Fortæl altid brugerne, hvad de klikker sig ind til, og giv dem en grund til at klikke ved at skrive fængende og relevante meta-titler.
  • Husk, at du kun har ca. 55 tegn, så brug dem så godt som muligt.

 

3½. Og skriv selv dine meta-beskrivelser

I Googles søgeresultater ligger meta-beskrivelsen under meta-titlen og den grønne URL. På samme måde som meta-titlen, er det vigtigt at skrive meta-beskrivelsen, så Google ikke vælger selv.

Der findes mange eksempler på dårlige meta-beskrivelser, som Google automatisk har valgt. Det kan fx være, at Google bruger de forskellige sprog, sitet understøtter, i meta-beskrivelsen, fordi det er den første tekst, søgemaskinen er stødt på.

SEOIkkegodkendt2

SEOGodkendt1

“Dansk, English, Deutsch, Italiano…” i en meta-beskrivelse til en side om damesko eller kurser i markedsføring… Det giver ikke et professionelt indtryk.

Selvom meta-beskrivelsen ikke i sig selv giver SEO-værdi længere, er den vigtig at få udfyldt for brugernes skyld.

Derfor:

  • En meta-beskrivelse bør indeholde mere detaljeret info om siden, som meta-titlen ikke har plads til.
  • Du har ca. 155 tegn at gøre godt med i meta beskrivelsen, så brug dem fornuftigt
  • Og gerne med opfordring til handling på siden: fx “køb, kontakt, læs mere”.
Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt